Os nuestros payes se dedicaban, mayoritariamén e d’estrela a estrela, a treballar en o campo. No existiba a mecanizazión. Tapoco no teneban luz u agua corrién en casa suya. Bel zentro d’interpretazión d’a Plana de Uesca posibilita azercar-se a ixa realidat e a os cambios suzedius en as zagueras decadas. A poca distanzia de Castilsabás, chunto a l’armita d’oViñero e rodiau d’oliveras, se levanta un conchunto etnografico de gran valor, un torno que amuestra a elaborazión tradizional de l’azeite. En Almudébar, villa con numbrosas bodegas excavadas en os zerros, o espazio “El Bodegón” profundiza en a elaborazión tradizional d’o vino. D’atra man, en Salillas existe una nevera u pozo de chelo, zarrau por cupula con espectaculars nervaduras, que nos fabla d’o magazenache de chelo u nieu pa a conservazión d’alimentos, o refresco de bebidas u l’uso terapeutico. Finalmén, a fuen d’os Moros ye un monimental pozo-fuen en Albero Alto, teste medieval d’a busca e condizionamiento d’o recurso más preziau: l’agua.

 

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Una comarca, cuatro espacios de contraste

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